دوشنبه ۲۴ تير ۱۳۹۲

حل معمای نقدینگی در دولت جدید؟

منبع خبر: روزنامه دنیای اقتصاد

در شرایطی که بنا بر آخرین آمارهای موجود بانک مرکزی، حجم نقدینگی به حدود 467 هزار میلیارد تومان رسیده و مهار آن برای کنترل تورم به مهم‌ترین مساله اقتصاد تبدیل شده‌است، کمبود نقدینگی یکی از مشکلات بنگاه‌‌های تولیدی است. محمد حسین عادلی و طهماسب مظاهری، دو رییس‌کل پیشین بانک مرکزی هستند که اولی در اواخر دهه 70 و دومی در دهه 80 خورشیدی هر یک برای مهار نقدینگی راهکارهایی به کار گرفتند. هر دو رییس‌کل پیشین معتقدند: «هدایت نقدینگی به سرمایه‌گذاری‌های بهینه جز با وجود نرخ سود واقعی مثبت میسر نیست» و «بهتر است دولت برای دستیابی به این هدف، سیاستی را به کار ببندد که از ارزش واقعی پول ملی کاسته نشود.» آنان به متغیر «نرخ سود بانکی» به عنوان عامل بازدارنده سرازیر شدن نقدینگی به فعالیت‌های سفته‌بازانه اشاره کرده و معتقدند یکی از اولویت‌های اصلی دولت آینده، حل محتوایی مشکل بانکداری در قالب نظام پول اعتباری است. چون با حل این مشکل، علاوه‌بر رفع شبهه از نظام پولی و بانکی، ظرفیت‌های این نظام به طور طبیعی در خدمت تولید قرار می‌گیرد و پول ملی مبنای حفظ ارزش دارایی مردم می‌شود.
دو رییس‌کل پیشین بانک مرکزی مطرح کردند
ساز و کار مدیریت نقدینگی و تعیین سود بانکی
گروه بازار پول- در شرایطی که بنا بر آخرین آمارهای موجود بانک مرکزی، حجم نقدینگی به حدود 467 هزار میلیارد تومان رسیده است؛ یافتن راهکاری برای هدایت این میزان نقدینگی به سوی فعالیت‌های تولیدی و جلوگیری از رفتارهای سفته بازانه در بازارهای مالی به چالش بزرگی تبدیل شده است.
این در حالی است که کارشناسان از نقدینگی به عنوان متغیر اصلی ایجاد‌کننده تورم یاد می‌کنند و از این رو، جذب نقدینگی موجود در شرایط رکود و تورم، نیازمند ساز و کار خاصی است. برخی کارشناسان برای مدیریت نقدینگی، به کاربرد نرخ سود مناسب در بانک‌ها جهت جذب نقدینگی از طریق سپرده‌های بانکی تاکید دارند. دو رییس‌کل پیشین بانک مرکزی در این باره به راهکارهایی اشاره کرده‌اند که در برخی موارد دیدگاه‌های مشترکی میان آنها دیده می‌شود. محمد حسین عادلی و طهماسب مظاهری، دو رییس‌کل پیشین بانک مرکزی هستند که اولی در دهه 70 و دومی در دهه 80 خورشیدی هر یک برای مهار نقدینگی راهکارهایی به کار گرفتند. این دو در گفت‌و‌گو با «تجارت فردا» به ساز و کار تعیین نرخ سود مناسب برای بانک‌ها اشاره کرده و معتقدند که در شرایط کنونی علاوه بر تعیین مکانیزم‌هایی برای جمع آوری نقدینگی، باید نرخ تورم را کنترل کرد.
سیاست پولی صحیح
محمد حسین عادلی، رییس‌کل بانک مرکزی در دولت اول سازندگی، برای ایجاد یک ساز و کار مناسب در هدایت نقدینگی به سمت واحدهای تولیدی، بر به کارگیری «سیاست پولی صحیح» در کشور تاکید کرده است. به گفته وی «واژه سوق دادن نقدینگی به سمت تولید » چندان دقیق نیست؛ بلکه باید نقدینگی به سرمایه‌گذاری‌های بهینه تخصیص داده شود. عادلی می‌افزاید: «هدایت نقدینگی به سرمایه گذاری‌های بهینه جز با وجود نرخ سود واقعی مثبت میسر نیست. تا زمانی که نرخ سود از نظر واقعی منفی و کمتر از تورم باشد، مصرف پول به گونه غیر‌بهینه صورت می‌گیرد و آن چیزی که به سرمایه‌گذاری جهت می‌دهد، نرخ سود است.»
تناقض نرخ سود با تورم
عادلی با بیان اینکه «وظیفه اصلی بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی است» افزود:«بانک مرکزی باید سیاستی را به کار ببندد که مردم دارایی‌های خود را به صورت پول نگهداری کنند و اطمینان یابند که از ارزش آن کاسته نمی‌شود. در این صورت است که مردم برای حفظ ارزش پس‌انداز‌های خود دنبال خرید کالاهای بادوام، طلا و ارز خارجی نمی‌روند و پس‌انداز‌های خود را در بانک‌ها نگهداری می‌کنند. بانک نیز به کسانی تسهیلات می‌دهد که می‌توانند در سرمایه‌گذاری‌هایی به کار ببرند که نرخ بازدهی بالا داشته باشد.» به گفته وی « نباید به هر سرمایه‌گذاری پول داد زیرا منابع بانک‌ها پول مردم است، اگر سرمایه‌گذاری بازدهی نداشته باشد موجب زیان بانک و سپرده‌گذاران می‌شود.» عادلی خاطرنشان کرد: «در همه کشورهایی که نرخ سود واقعی دارند، اهداف اقتصادی ملی وجود دارد. در همه کشورها یکسری سرمایه‌گذاری وجود دارد که دولت به آنها یارانه می‌دهد. مثل کشاورزی، بعضی از صنایع و... یکی قربانی دیگری نمی‌شود. بلکه اصل بر جاری بودن نرخ واقعی سود مثبت است، ولی برای اهداف ملی هم به اولویت‌بندی زمانی و به تدریج و در حد وسع مالی دولت نرخ یارانه‌ای سود تعیین می‌کند.»
سیل نقدینگی
طهماسب مظاهری رییس‌کل بانک مرکزی در دولت اول احمدی نژاد نیز در این باره با اشاره به شرایط امروز اقتصاد ایران از لحاظ نقدینگی پیشنهادهایی را در خصوص «مساله نرخ سود» به دولت آینده ارائه کرده است.
مظاهری معتقد است: «نقدینگی که امروز اقتصاد ایران با آن مواجه است حاصل افزایش بی‌رویه پایه پولی و به زیان واحدهای تولیدی است.»
به گفته وی نقدینگی حدود 70 هزار میلیارد‌تومانی سال 1384 در مرداد سال 1386 به حدود 140 هزار میلیارد تومان رسید و شتابی گرفته بود که اگر مهار نمی‌شد؛ تا آخر سال به حدود 300 هزار میلیارد تومان می‌رسید. تلاش‌هایی شد و این شتاب مهار شد. امروز هم آمارهای رسمی‌نشان می‌دهد حجم نقدینگی 460 هزار میلیارد تومان است.
او افزود: «برخی برآوردها نشان می‌دهد اگر فعالیت موسسات اعتباری بدون مجوز وارد محاسبات مربوط به حجم واقعی نقدینگی شود مقدار آن به مرز 600 هزار میلیارد تومان هم می‌رسد.»
مظاهری اضافه کرد: «حتی اگر عدد 460 هزار میلیارد تومان را هم مبنا بگیریم باید گفت این رقم نسبت به عدد 70 هزار میلیارد تومان بیش از شش برابر است. این در حالی است که متوسط نرخ رشد اقتصادی در این سال‌ها به حدود دو تا چهار درصد می‌رسد. وقتی رشد نقدینگی بیش از رشد تولید ناخالص داخلی باشد، مازاد آن موجب فشار‌های تورمی به مردم و فعالان اقتصادی می‌شود. گرچه به ظاهر فراوان است، اما صرف سازندگی و تولید نمی‌شود.»
پیشنهادهایی به دولت آینده
رییس‌کل پیشین بانک مرکزی با اشاره به اینکه دلیل مطرح شدن پیشنهاد افزایش نرخ سود بانکی در شورای پول و اعتبار، «افزایش نرخ تورم» بوده است، اظهار کرد: در نگاه اول این پیشنهاد منطقی است و حفظ حقوق سپرده‌گذاران را دنبال می‌کند، اما از طرف دیگر، افزایش نرخ سود سپرده‌ها منجر به افزایش نرخ سود تسهیلات بانکی می‌شود که به نوبه خود، باعث کاهش تولید و افزایش قیمت تمام‌شده کالا و خدمات می‌شود.
او با بیان اینکه «افزایش سود سپرده‌ها و عدم افزایش سود تسهیلات هم امری ناممکن است»، افزود: راه‌حل نهایی برای این چالش، تصمیم قطعی برای کاهش نرخ تورم است. او گفت: دوران رشد تورمی در دنیا به پایان رسیده و تصور رشد و توسعه و رونق و رفاه با تورم 30 درصدی یا بیشتر تصور باطلی است. دولت آینده هر کس باشد باید کاهش نرخ تورم را سرلوحه برنامه‌های اقتصادی خود قرار دهد.
ایده‌آل در تورم صفر
به اعتقاد رییس‌کل پیشین بانک مرکزی، سود بانکی از زاویه دیدگاه قانون عملیات بانکی بدون ربا هم باید مورد توجه قرار گیرد. او در این خصوص اضافه کرد: حذف ربا از عملیات بانکی و حفظ سود بانکی، همواره موضوع مشاجرات علمی در این زمینه بوده است. مظاهری با بیان اینکه «ایده‌آل این است که نظام بانکی در قالب قرارداد‌های وام بدون بهره بتواند به خدمات خود ادامه دهد، اما این کمال مطلوب تنها وقتی حاصل می‌شود و امکان‌پذیر خواهد بود که تورم صفر یا نزدیک به صفر داشته باشیم.»
او در این خصوص خاطرنشان کرد: کاهش ارزش پول در اثر تورم در قالب قرارداد وام قابل جبران نیست و شائبه ربوی بودن را به همراه خواهد داشت، به همین دلیل جبران کاهش ارزش پول به عهده عقود بانکی گذاشته شده است. مظاهری ادامه داد: آن عقود به صورت قراردادهای توجیهی برای تداوم فعالیت بانکی و دریافت و پرداخت سود به کار گرفته می‌شود. به باور وی، به این ترتیب مشکل ربا از نظر «شکلی» حل شده، اما حل «محتوایی»، مشکل‌تر است و می‌توان ادعا کرد که هنوز بعد از چندین سال مشکل از این نظر حل نشده است.
مظاهری یکی از دلایل مهم حل نشدن این مشکل را «وجود پول اعتباری» عنوان کرد و توضیح داد: ربا در تاریخ همواره وجود داشته است. اما تا حدود 300 سال قبل، ارتباط سیستماتیک بین ربا و خلق پول وجود نداشته است. خلق پول در نظام پول ذاتی، منوط به ایجاد ثروت و کسب دارایی (طلا یا نقره) جدید بود. لیکن خلق پول در قالب پول اعتباری، از طریق وام دادن انجام می‌شود.
این مقام پیشین پولی کشور تاکید کرد: در‌هم‌تنیدگی ربا و خلق پول در نظام پول اعتباری موجب پیچیده‌تر شدن این پدیده شده؛ بنابراین حل آن هم دقیق‌تر و حساس‌تر شده است. مظاهری راه‌حل‌های ساده را برای این پدیده راهگشا ندانست و تاکید کرد: با این حال، تداوم این ابهام برای اقتصاد کشور زیانبار است و همچنین علامتی برای ناکارآیی روش‌های حذف ربا از اقتصاد کشور خواهد بود.
علت ناهمسازی نظام بانکی با تولید
به گفته این صاحب‌نظر پولی کشور، «این مشکل نه‌تنها شائبه ربوی بودن را به طور مستمر زنده نگه می‌دارد، بلکه موجب می‌شود نظام بانکی با نظام تولیدی مملکت همساز و همخوان نباشد و منافع بانک و تولید‌کننده به هم گره نخورد که نشانه آن گسترش فراوان شعب بانکی در سطح شهرها و سودآور بودن فعالیت بانکی، در شرایطی است که تولید دچار مشکل و رکود است.»
مظاهری تاکید کرد: یکی از اولویت‌های اصلی دولت آینده، حل محتوایی مشکل بانکداری در قالب نظام پول اعتباری است. با حل این مشکل، علاوه بر رفع شبهه از نظام پولی و بانکی، ظرفیت‌های این نظام به طور طبیعی در خدمت تولید قرار می‌گیرد. وی ادامه داد: حل این مشکل موجب می‌شود پول ملی مبنای حفظ ارزش دارایی مردم قرار گیرد. استقبال مردم از پول ملی برای حفظ ارزش دارایی‌هایشان، نتیجه‌اش این خواهد بود که پس‌انداز مردم در گردونه تولید ملی قرار گیرد و به علاوه قرض بدون ربا را در جامعه ترویج می‌کند. رییس‌کل پیشین بانک مرکزی، اولویت اساسی دولت آینده را در حل این مشکل دانست و ابراز امیدواری و توصیه کرد دولت آینده حتما نسبت به حل ریشه‌ای موضوع ربا و سود بانکی اقدام کند.

فهرست اخبار
آرشيو اسفند ماه سال 1397آرشيو دی ماه سال 1397آرشيو مهر ماه سال 1397آرشيو خرداد ماه سال 1397آرشيو ارديبهشت ماه سال 1397آرشيو فروردين ماه سال 1397آرشيو اسفند ماه سال 1396آرشيو مرداد ماه سال 1396آرشيو خرداد ماه سال 1396آرشيو فروردين ماه سال 1396آرشيو دی ماه سال 1395آرشيو آذر ماه سال 1395آرشيو آبان ماه سال 1395آرشيو مرداد ماه سال 1395آرشيو تير ماه سال 1395آرشيو خرداد ماه سال 1395آرشيو ارديبهشت ماه سال 1395آرشيو بهمن ماه سال 1394آرشيو مهر ماه سال 1394آرشيو شهريور ماه سال 1394آرشيو مرداد ماه سال 1394آرشيو تير ماه سال 1394آرشيو خرداد ماه سال 1394آرشيو ارديبهشت ماه سال 1394آرشيو فروردين ماه سال 1394آرشيو اسفند ماه سال 1393آرشيو بهمن ماه سال 1393آرشيو دی ماه سال 1393آرشيو آذر ماه سال 1393آرشيو آبان ماه سال 1393آرشيو تير ماه سال 1393آرشيو ارديبهشت ماه سال 1393آرشيو فروردين ماه سال 1393آرشيو اسفند ماه سال 1392آرشيو بهمن ماه سال 1392آرشيو آبان ماه سال 1392آرشيو مهر ماه سال 1392آرشيو شهريور ماه سال 1392آرشيو مرداد ماه سال 1392آرشيو تير ماه سال 1392آرشيو خرداد ماه سال 1392
میز مخصوص کتابدار
سپيدار_تجهيزات كتابخانه اصفهان
 
عقیق آبی
سینا کاشی
 
دمپر ماسه گیر (سند تراپ)
دكت
 
دستگیره حیاطی پره‌ای
ايران برنز استيل
 
Meyco Fix SLF 30
دگوسا ايرانيان
بيمه ايران نمايندگی محارم
رکورد مصرف گاز نیروگاه‌ها جابه‌جا شد/ ۳۱۲ میلیون مترمکعب در یک روزرکورد مصرف روزانه گاز نیروگاه‌ها در هفته منتهی به ۱۷ مرداد شکسته شد و در روز دوشنبه (۱۳ مرداد) با ثبت ۳۱۲ میلیون مترمکعب، بیشترین مقدار مصرف به ثبت رسید.عربستان سعودی در مسیر تحول سبز ساخت ۱۰۰۰ سد، کاشت ۱۰ میلیارد درخت و جهش در امنیت غذایی و منابع آبمرکز داده متا از مخلوط بتن بهینه شده با هوش مصنوعی برای افزایش مقاومت و کارایی استفاده خواهد کردبتن سفارشی Amrize برای این تأسیسات ۸۰۰ میلیون دلاری با مساحت ۷۱۵۰۰۰ فوت مربع در مینه سوتا، کاهش ۳۵ درصدی ردپای کربن را نشان داد.چندین شهر، اجباری شدن تهویه مطبوع را بررسی می‌کنندگرمای شدید به یک تهدید فزاینده برای سلامتی تبدیل می‌شود. دولت تا انتهای شهریور تکلیف نیروگاه‌ها را مشخص کند | نهاد تنظیم‌گر انرژی به زودی شکل می‌گیرد در نشست اخیر کمیسیون انرژی اتاق ایران ضمن ارائه یک پیشنهاد اجرایی برای تعیین تکلیف تسهیلات نیروگاه‌ها به صندوق توسعه، اعلام شد: فرآیند ایجاد نهاد تنظیم‌گر انرژی، مستقل از دولت به زودی نهایی می‌شود. پیشنهادات پرداخت بدهی‌های ارزی نیروگاه‌های بخش خصوصی بررسی شد. بررسی پیشنهادات پرداخت بدهی‌ ارزی نیروگاه‌های بخش خصوصی | تغییر رویکرد مدیریتی زیرساخت‌های تولید برق کشور از حالت عادی به «مدیریت پیشگیرانه بحران» وزارت نیرو با تأخیر در تسویه‌حساب نیروگاه داران آن‌ها را با بدهی 2.9 میلیارد دلاری به صندوق توسعه م آرش نجفی رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران، گفت: عدم حمایت وزارت نیرو از نیروگاه داران و تأخیر در پرداخت صورت حساب آن‌ها، فعالان این صنعت را با بدهی 2.9 میلیارد دلاری به صندوق توسعه ارزی مواجه کرده است. روی چاه نفت گرسنه می‌خوابیم چون از مغزمان استفاده نمی‌کنیم.مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی می گوید: روی چاه نفت گرسنه می‌خوابیم چون از مغزمان استفاده نمی‌کنیم. انرژی خورشیدی، بازی تبلیغاتی وزیر نیرو/ بحران برق را با رویا نمی‌شود خاموش کرد!واقعیت آن است که انرژی خورشیدی به‌دلیل ویژگی‌های ذاتی و ضعف زیرساخت‌های داخلی، هنوز نمی‌تواند نقش جدی در سبد تأمین برق کشور ایفا کند. ۳۰ برابر شدن قیمت مسکن در ۱۰ سال بازار مسکن طی ماه‌های اخیر در وضعیت رکود عمیقی فرو رفته است؛ رکودی که هم خریداران مصرفی را از میدان خارج کرده و هم انگیزه سرمایه‌گذاران را کاهش داده است. ظرفیت تولید برق ۵۰۰۰ مگاوات افزایش یافتوزیر نیرو با بیان اینکه طی یک سال گذشته ظرفیت تولید برق کشور ۵۰۰۰ مگاوات افزایش یافته است، از رشد ۷۱ درصدی ظرفیت تولید برق خورشیدی کشور نسبت به سال گذشته خبر داد. ظرفیت‌سازی برای اجرای ۱۱۱ پروژه مشارکتی مسکن در سال جاریسال گذشته ۱۳ همت پروژه در همکاری با بخش خصوصی (پروژه مشارکتی) تایید و تصویب شد که این پروژه‌ها در حال عقد قرارداد با سازندگان قرار دارد.بازار مسکن به کما رفت؛ خبری از معاملات خرید و فروش نیستنایب رئیس اول اتحادیه املاک با اشاره به رکود شدید بازار مسکن گفت: حجم معاملات که در خرداد افت شدیدی داشت، در تیرماه تقریباً به صفر رسید و خرید و فروش عملاً متوقف شده است.سرمایه‌گذاری ۱۶.۶ همتی بخش خصوصی در شهرهای جدیدتهران- ایرنا- مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید از توسعه شهرهای جدید با مشارکت بخش خصوصی و سرمایه گذاری در ۱۸۹ پروژه به ارزش ۱۶.۶ هزار میلیارد تومانی خبر داد.
كليه حقوق اين سايت مربوط به بازار مصالح و مسكن محارم می‌باشد.  Copyright © 2025 B3m Co. All rights reserved.